Ik wil trainen, Maar waar moet ik beginnen?

, TNS Coaching

Als trainer werk ik veel met mensen die nieuw zijn op het gebied van fitness. En als trainer zijnde werk ik met een intakegesprek en een intake training. Aan de hand hiervan kan ik mensen begeleiden, zodat ze effectief en zo veel mogelijk blessure vrij trainen. Maar wat nou als je dat zelf wilt doen? Dan heb ik hier een top 6 gemaakt met punten waar je op moet/kan letten als je gaat beginnen met trainen.

– Zorg dat de techniek goed is

– Loop niet te hard van stapel

– Zorg dat je gemotiveerd bent en blijft

– Zorg dat je voldoende rust hebt na de trainingen

– Eet voldoende en volledig

– Train volledig

Zorg dat de techniek goed is:

Onder techniek verstaan we hoe de oefeningen worden uitgevoerd. Als de techniek niet goed is loop je een groter risico op blessures. Elke oefening heeft zijn eigen manier van uitvoeren. Maar over het algemeen kunnen we een paar regels stellen. Zoals, zorg dat bij (bijna) alle oefeningen de buik aangespannen is. Dit kunnen we bereiken door het gevoel te creëren alsof iemand in onze buik slaat. Verder kunnen we ons focussen op het licht omlaag brengen van de schouders, en licht naar achter. Dit noem ik vaak ”de trotse houding”. Vanuit deze houding kunnen we (bijna) alle bovenlichaam oefeningen uitvoeren.

Uiteraard zijn er meer punten waar op gelet kan worden. Mocht je hier interesse in hebben raad ik je sterk aan om een keer kennis te maken met een personal trainer. Als je niet zeker bent over je techniek raad ik je aan om machines te gebruiken. Vanuit een machine leer je hoe je het lichaam beweegt. Dit komt weer van pas op het moment dat je hebt opgebouwd naar ingewikkeldere (vaak effectievere) oefeningen.

Loop niet te hard van stapel:

Op het moment dat je begint ben je vaak enorm gemotiveerd. Maar het lichaam is vaak nog niet gewend aan de trainingsbelasting van de fitness. Het is aangeraden om tot maximaal 80% van je kunnen te trainen. Op deze manier laat je het lichaam wennen aan de belasting van het trainen. Ook kom je op deze manier er achter welke oefeningen je wel of niet leuk vindt.

Zorg dat je gemotiveerd bent en blijft:

Zonder motivatie hebben we helemaal niks aan alles wat ik hier schrijf. Want zonder motivatie wordt er in de praktijk niks gedaan. Maar hoe blijven we nou gemotiveerd? Wat is je doel? Waarom ben je begonnen aan deze reis? Door jezelf doelen te stellen en jezelf telkens weer uit te dagen kunnen je ervoor zorgen dat je succes ervaart. Je begint groter en sterker te worden, of je kan eindelijk dat stuk rennen wat je aan het begin als doel gesteld had.

Maar is het hier al klaar? Of kan je vanuit deze positie weer verder bouwen? Om deze reden is het belangrijk om niet alleen doelen te stellen, maar deze doelen ook aan te passen naar hoe reëel ze zijn. Misschien ben je al voorbij je doel en zal je deze kunnen verhogen. Of misschien is het doel nog net even te ver weg. Stel hierom om de zoveel tijd je doel af.

Als laatst wil ik meegeven dat je goed moet kijken naar waarom je begint aan deze reis. Is je motivatie iets oppervlakkigs zal je sneller afzien van je goede voornemens. Zorg ervoor dat je motivatie gegrond en doordacht is. Op deze manier ben je niet alleen vandaag gemotiveerd, maar ook morgen of volgend jaar!

Zorg dat je voldoende rust hebt na het trainen:

Door te trainen halen we het lichaam uit balans. Deze balans moet hersteld worden door rust. Ons lichaam werkt namelijk het beste als het in balans is. Op het moment dat we geen rust nemen na het trainen, maar meteen doorgaan met bijvoorbeeld werk of iets anders. Is de kans groot dat je tegen een blessure aanloopt. Het lichaam kan zichzelf niet herstellen. Je zult een stuk minder progressie zien, en misschien motivatie verliezen hierdoor. Zorg er daarom voor dat je niet alleen je focust legt op hard trainen. Leg ook eens je focus op hard chillen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Mocht je meer willen weten over rust, Bekijk de vlog ”aandacht voor rust”.

Eet voldoende en volledig:

Ook voeding zorgt ervoor dat ons lichaam weer hersteld. Dit gebeurt voornamelijk door eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Bij een overschot hieraan kan het ook gebruikt worden als benzine voor onze motor. Het liefst zien we dat eiwitten geleidelijk over de dag worden gegeten (of gedronken).

Eet ook voldoende! Zonder voeding in je lichaam zal je nauwelijks tot geen progressie zien. Wil je trainen? Dan moet je eten! In tegenstelling tot een formule een auto die met minder benzine harder kan rijden, werkt dat niet zo met ons lichaam. We verbruiken energie tijdens het trainen. Die moet ook weer aangevuld worden.

Wat wordt er bedoeld met eet volledig? Een volledige maaltijd bestaat uit alle drie de macronutriënten. Dit zijn Koolhydraten, eiwitten en vetten. Afhankelijk van je trainingsdoel en hoever je bent op gebied van sport kun je zeggen wat hier de verhoudingen in zijn. Als je dit wilt weten zijn er meer dan genoeg tabelletjes of diagrammen die je vertellen hoeveel van wat je moet eten.

Train volledig:

Volledig trainen is iets lastigs. Want wanneer doen we dat? Het lichaam werkt met honderden spieren samen. En soms hoor je dat mensen van al deze spieren er maar een willen trainen. Laten we zeggen de biceps (Brachii) (Ja we hebben meerdere biceps in het lichaam). Dan zie je soms dat mensen een hele workout doen met alleen maar biceps oefeningen. Hier wordt vergeten dat het lichaam samenwerkt. Als ik iets oppak of een sport beoefen zal ik nooit maar een spier gebruiken. Het is altijd een samenwerking tussen spieren. Zorg er daarom voor dat je oefeningen doet waar meerdere gewrichten worden gebruikt. Deze oefeningen noemen we compound oefeningen. Mocht je er zelf niet uit komen nodig ik je graag uit voor een gesprek.

Deze punten garanderen helaas niet dat je 100% blessure vrij traint, wel kan het als houvast dienen voor als je zelf aan de slag wilt gaan in de fitness. Uiteraard kan een personal trainer enorm helpen met het verbeteren van deze punten. Ook zorgt een personal trainer ervoor dat hij/zei al deze kennis heeft en hoef jij je geen zorgen te maken om de theorie, Waardoor jij volle bak kan sporten!

Geïnteresseerd geraakt in personal training? Neem een kijkje op:

Personal training Hillegom/ Nieuw-vennep | Gratis proeftraining (tnscoaching.com)

#personaltrainer #nieuw-vennep #fitness #healthy #training

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.

Kom je kennismaken?

@TNS Coaching 2024. Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door E-HC 

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.

@TNS Coaching 2024. Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door E-HC 

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.