Cafeïne, goed of slecht?

, TNS Coaching

Ik dronk dagelijks 2 a 3 koppen koffie. Mijn dag begon altijd met een kop koffie. Ook gebruikte ik pre-work-out en vond ik een red bull lekker op z’n tijd. Maar ik had geen idee wat het effect was van cafeïne op mij? Wat zijn eigenlijk de voordelen van cafeïne?

  • Betere breinfuncties
  • Metabolisme boost
  • Verkleinde kans op diabetes

Met deze voordelen in mijn hoofd heb ik altijd koffie gedronken en gedacht dat het voor mij niet zo eg was. Ik kampte met slaapproblemen en een uitgedroogde huid. Mijn dag had enorme dippen en pieken aan energie, en ik voelde me vaak onrustig. Voordat ik mijn mening en verhaal hier over ga doen is het handig om eerst feitelijk te kijken wat de nadelen zijn van cafeïne:

  • Vergroot risico op uitdroging
  • Vergroot kans op angst
  • Hoofdpijn
  • Slapenloosheid

Nu heb ik ADD (ADHD zonder het drukke), en is dit lijstje voor mensen die dit hebben nog wat groter:

  • Hoge hartslag
  • Prikkelbaarheid
  • Spiertrillingen
  • Maagklachten
  • Misselijkheid
  • Pieken in energie en enorme dippen
  • Uitputting

Nu we alles netjes onder elkaar hebben staan kan je zien dat het lijstje met nadelen ten opzichte van voordelen een stuk langer is. Maar toch zal ik zeggen dat een kop koffie per dag (of 2) geen kwaad kan voor de meeste mensen. De negatieve effecten treden vaak pas op bij overmatig gebruik van cafeïne of mensen die hier gevoelig voor zijn.

Vaak hebben we niet door hoeveel cafeïne we op een dag binnen krijgen doordat het zit in koffie, thee, energiedrankjes, pre-workout, frisdrank en chocola. Ook is het belangrijk om mee te nemen dat het lichaam went aan cafeïne. Dit betekent dat de positieve effecten minder zullen zijn maar de negatieve effecten wel zullen blijven.

Mijn ervaring:

Zelf merkte ik enorm dat ik last had van de negatieve effecten van cafeïne. Ook vind ik het idee dat ik eraan verslaafd ben niet prettig. Daarom heb ik besloten om 3 weken volledig te stoppen met cafeïne. Hierna zal ik een regel voor mezelf stellen over hoeveel ik per week wil nemen. Momenteel ben ik zes dagen gestopt met cafeïne. De eerste dag merkte ik er nog weinig van. Op dag twee had ik enorme hoofdpijn en geen energie. Wel sliep ik die dagen als een roosje. Ik werd uitgerust wakker en viel zonder moeite in slaap. Nu ik bij dag zes ben merk ik dat ik qua slaap enorm vooruit ben gegaan, ook bestaan mijn dagen niet meer zo erg uit die pieken en dalen die ik had.

Kort samengevat kunnen we zeggen dat cafeïne niet direct slecht voor je is, wel mogen we stellen dat overmatig gebruik hier van tot negatieve effecten kan lijden. Stel jezelf eens de vraag, hoe ga ik om met cafeïne? Ben ik me er bewust van?

Geïnteresseerd geraakt in personal training? Neem een kijkje op:

Personal training Hillegom/ Nieuw-vennep | Gratis proeftraining (tnscoaching.com)

#fitness #personaltraining #nieuw-vennep #training

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.

Kom je kennismaken?

@TNS Coaching 2024. Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door E-HC 

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.

@TNS Coaching 2024. Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door E-HC 

Vraag een gratis proeftraining aan

Neem de sprong – jouw op maat gemaakte fitnessreis begint met een gratis proeftraining bij TNS Coaching.